DE BLAUWE VLAG MAG UIT: VLISSINGSE STRANDRUZIE IS VOORBIJ

De Blauwe Vlag mag uit. Aan drie jaar ruzie over de stranden van Vlissingen is een eind gekomen. Er zijn deze zomer strandwachten op het Nollestrand en Badstrand.

Daar is Vlissingens eigen Albert Dijkstra niet bij. Maar de gemeente Vlissingen heeft de gewenste bezuiniging op strandbeheer (bijna) binnen.

Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen en dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen begroeven donderdag de strijdbijl formeel met de ondertekening van het strandconvenant. Afgesproken is dat het waterschap toch een deel van de pachtopbrengsten van strandpaviljoens en strandhuisjes doorschuift naar Vlissingen. Die betaalt daar dan Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) van, die in het seizoen zorgt voor plankieren en prullenbakken, egalisatie en reiniging, verhuur van plekken voor strandhuisjes en voor strandwachten. Dat deed SSV al van Dishoek tot en met Vrouwenpolder, het Veersemeerstrand, het strand bij Neeltje Jans en de duinovergangen. Met de Vlissingse stranden erbij heeft SSV de Walcherse Noordzeekust compleet in handen.

SSV doet het goedkoper dan Vlissingen. Die kan 88.000 euro op jaarbasis bezuinigen op de post strandbeheer. Net 9000 euro minder dan de opdracht was. Er is nog wel de 0,9 fte van Albert Dijkstra. Hij kan over naar SSV, maar lijkt daarvan af te zien, vanwege de manier waarop de gemeente de strandzaken heeft afgedaan. Er was drie jaar onzekerheid over zijn baan en nog het langdurige gedoe met Panta Rhei over het gebruik van de strandwachttoren op het Nollehoofd.

Rechtbank

Ook een los eindje is de rekening van 27.500 euro die Vlissingen aan Scheldestromen presenteerde omdat die afgelopen zomer niet wilde zorgen voor strandbewaking op het Nollestrand. Maar die rekening is begraven, beaamden de burgemeester en de dijkgraaf gisteren beiden. Met een tevreden toekijkende mediator Gert van Maanen op de achtergrond. De jurist en financieel bestuurder werd vorig jaar ingevlogen door het dagelijks provinciebestuur omdat waterschap en gemeente voor de rechtbank belandden. Daar kwamen de Walcherse overheden elkaar al te vaak tegen.

De ruzie begon toen het waterschap zich in 2015 achter de oren krabde over de huur die de strandgemeenten betaalden voor hun strandgebruik. Honderd euro. Een historisch gegroeid bedragje. Terwijl de gemeenten verdienden aan de standplaatsen van paviljoens en strandhuisjes. Dat mag best eens marktconform verrekend worden, vond het waterschap. De tariefsverhoging joeg de Walcherse gemeenten de gordijnen in. Met Veere kwam Scheldestromen er op den duur wel uit, maar het armlastige Vlissingen bleef protesteren. Dan zeggen we de exploitatieovereenkomst op, bedacht Scheldestromen. Per 2016 ging Vlissingen jaarlijks 160.000 euro aan pachtinkomsten van strandgebruikers mislopen. De gemeente zou ook geen 110.500 euro aan exploitatiekosten kwijt zijn, maar er bleef een gat van een halve ton. En er was nog die bezuinigingsopdracht. Bovendien had Vlissingen ruzie met de eigenaar van de strandwachttoren bij Panta Rhei. De strandwachten mochten daar van de gemeente niet meer in zolang dat niet was opgelost.

Onfatsoenlijk

Het waterschap handelde ‘onbehoorlijk en onfatsoenlijk’, brieste wethouder John de Jonge bij de voorzieningenrechter. De uitspraak was een salomonsoordeel. Het waterschap mocht de strandhuur verhogen, maar Vlissingen mocht nog een jaar huren tegen het oude tarief. Dat gaf wat tijd er samen uit te komen, was de gedachte. Dat probeerden Vlissingen, Veere en haar SSV en het waterschap. Maar het ging niet lekker. Veere en Vlissingen steggelden over kosten. Het waterschap sjouwde met loopplanken, maar hield geen toezicht, bleek bij het begin van dat legendarisch lange, tropische strandseizoen. Die rekening voor 55 dagen strandbewaking moet Vlissingen slikken.

Emotie

Vlissingen betaalt nu een ‘een reële vergoeding’ aan het waterschap voor de instandhouding van de stranden, zei Van den Tillaar donderdag. ,,Ieder gaat naar zijn eigen taken terug en dat is verstandig.” ,,Mediator Van Maanen bracht de partijen andere gezichtspunten bij en dat is belangrijk omdat je als organisatie al gauw in je loopgraven zit”, bekende Poppelaars. De drie overheden gaan werken aan een uniform strandbeheer en duurzaam op de centen letten. Poppelaars: ,,Frappant is dat, net als bomenkap, strand ook emotie is.”

Foto: Elvis Rademaker

Bron: PZC


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.